Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, se alfă la 500 de kilometri de granția României, 650 de Constanța și 800 de București. Situația ei provoacă îngrijorări, care au fost escaladate duminică, 9 iulie, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat astăzi că liderii NATO ar trebui să discute la summitul lor de săptămâna viitoare situaţia centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit Reuters.
Liderii NATO se vor întâlni la Vilnius în 11 şi 12 iulie pentru a discuta o gamă largă de subiecte, de la disensiunile privind candidatura Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi aderarea Suediei la NATO şi până la creşterea rezervelor de muniţie şi revizuirea primelor planuri de apărare din ultimele decenii.
Zaharova, care a acuzat Ucraina că „provoacă pagube sistematice” centralei nucleare Zaporojie, a declarat că „NATO ar trebui să acorde atenţie sporită în primul rând acesteia”.
„În fond, marea majoritate a membrilor alianţei se vor afla în zona directă de impact” (în cazul în care se întâmplă ceva la centrală), a apreciat Zaharova pe aplicaţia Telegram.
Vilnius se află la circa 1.000 de kilometri depărtare de Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aminteşte Reuters, care adaugă că atât Rusia, cât şi Ucraina s-au acuzat reciproc că intenţionează să atace centrala, amplasată în regiunea Zaporojie, teritoriu ucrainean aflat temporar sub ocupaţie rusă, în apropierea liniei de front.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat de zile bune cu privire la ameninţarea serioasă de la centrala nucleară, afirmând recent că forţele ruse au minat acoperişul mai multor reactoare.
Experţii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA), staţionaţi la centrală, au declarat că încă nu au indicii că ar fi fost amplasate mine sau explozibili la centrală, dar au recunoscut totodată că au nevoie de acces extins pentru a fi siguri că aşa stau lucrurile.
Însă sâmbătă, operatorul rus al centralelor nucleare, Rosenergoatom, a anunţat că este nevoie de timp pentru a le permite experţilor AIEA accesul pe acoperişul a două reactoare de la centrala Zaporojie, unde Ucraina crede că Rusia a amplasat dispozitive explozive.
„Rusia este cât se poate de deschisă. Am confirmat acest lucru în repetate rânduri, chiar şi atunci când solicitările inspectorilor AIEA depăşeau cu mult mandatul lor. Rusia nu-şi schimbă principiile din acest punct de vedere. (…) Dar este nevoie de ceva timp pentru a analiza aceste solicitări, inclusiv pentru că Rusia este răspunzătoare de siguranţa fizică a inspectorilor”, a declarat consilierul Renat Karceaa, de la Rosenergoatom, pentru agenţia TASS, preluată de EFE.
Karceaa a menţionat că problema asigurării securităţii la un nivel atât de înalt se datorează în mare măsură acţiunilor Ucrainei, pe care a acuzat-o că lansează atacuri de artilerie şi foloseşte drone împotriva centralei nucleare, ocupată de Rusia din 4 martie 2022. „Rusia lucrează şi mai atent şi mai exhaustiv la aceste probleme” de securitate, a subliniat el.
„Bombă murdară”
Ucraina susține că Rusia ar putea transforma centrala nucleară Zaporojie într-o „bombă murdară”. Ministerul de Externe ucrainean a distribuit un videoclip care prezintă trei scenarii avute în vedere de ucraineni.
O bombă murdară este o armă de distrugere în masă cu rol de dispersie radiologică care combină materialul radioactiv cu explozivi convenționali, în scopul contaminării radioactive în aria de dispersie a agentului exploziv convențional.
Rușii, care dețin controlul centralei nucleare din martie anul trecut, au fost acuzați de ucraineni că au plasat explozibili pe două dintre construcțiile care adăpostesc reactoarele.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat vineri că experții săi au reușit să verifice o secțiune mai largă a iazului de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie și nu au găsit mine sau explozibili, însă nu au primit acces pe acoperișurile reactoarelor 3 și 4 și la părți ale halelor de turbine. „Am speranța că acest acces va fi acordat în curând”, a spus Grossi.
Trei scenarii ale unui incident nuclear
MAE ucrainean a publicat videoclipul după ce experți nucleari au afirmat că o explozie la centrală nu reprezintă un risc radiologic real în afara zonei unde este amplasată centrala nucleară.
„Dacă Rusia decide să provoace un incident, o poate face în trei feluri”, precizează MAE ucrainean.
Primul scenariu: Centrala are șase reactoare, sunt 7703 bare cu uraniu (combustibil nuclear folosit pentru aceste reactoare). Sunt depozitate în reactoare, sau în spațiile de depozitare din apropierea centralei. Aruncarea în aer a acestora duce la răspândirea radiaților în atmosferă. Acest lucru ar transforma centrală într-o „bombă murdară”.
Scenariul doi: Centrala este răcită cu apă din bazinele din apropiere. Acestea sunt alimentate dintr-un canal aflat în spatele centralei. Dacă acest canal rămâne fără apă, reactorul se încălzește și există riscul unei explozii. Același lucru se întâmplă și în cazul în care centrala rămâne fără alimentare cu energie.
Al treilea scenariu: Rușii care ocupă centrala pot provoca un incident nuclear din interiorul ei printr-o comandă care să ducă la supraîncălzirea reactorului, ducând la topirea miezului.
„Fiecare scenariu are potențialul unui accident care să provoace de la un incident minor, la o catastrofă de amploarea celei de la Cernobîl”, mai precizează MAE ucrainean.
Cât de periculoasă ar fi o explozie?
Un expert în domeniul nuclear va vorbit pentru Sky News despre riscurile potențiale ale unei explozii la cea mai mare instalație nucleară din Ucraina:
„Este una dintre cele mai mari 10 centrale nucleare din lume și a generat la un moment dat aproape jumătate din energia nucleară a Ucrainei și mai mult de 20% din energia electrică produsă în țară. Dar acum reactoarele centralei au fost oprite pentru măsuri de siguranță și nu mai produc energie electrică. În primele zile ale invaziei din 2022, în timp ce tancurile se îndreptau spre Kiev, în nord, forțele rusești au avansat, de asemenea, spre centrala Zaporojie din sud.
După lupte grele – în timpul cărora a izbucnit un incendiu și un proiectil de calibru mare a străpuns peretele exterior al reactorului 4 – personalului de la centrală i s-a spus că aceasta se află acum sub controlul Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei.
Deoarece reactoarele au fost oprite cu luni în urmă, cel mai periculos produs de fisiune – Iod-131 – a scăzut acum la niveluri sigure.
Iodul-131 este important, spune expertul, pentru că este atât volatil cât și periculos pentru oameni.
Dar, având în vedere că iodul provenit din reacțiile anterioare a scăzut la niveluri sigure, izotopii rămași din alte elemente care rămân nu mai reprezintă un risc atât de mare”.
Ce spune NATO
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că nu există informații în prezent care să confirme că va avea loc un atac la centrala nucleară din Zaporojie, adăugând că sunt prezenți în Ucraina și inspectori AIEA care, deși nu au acces complet la centrală, aduc un anumit tip de informații.