VIDEO. Ce spune prof. univ. dr. Valentin Ciorbea despre Ziua Dobrogei și ce sfat are pentru primar, președintele CJC și prefect

valentin ciorbea
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea în platoul Dobrogea TV, chiar de Ziua Dobrogei (foto: printscreen)

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a fost invitatul Dobrogea TV în emisiunea „Realitatea locală”, din data de 14 noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei.

Acesta vorbit despre însemnătatea zilei, dar și despre care este termenul corect pe care trebuie să-l folosim atunci când vorbim despre eveniment.

„Vă spun un lucru foarte clar. Termenul pe care trebuie să-l folosim este cel cuprins în tratatul de la Berlin, tradus în limba română. Este vorba despre „unire”. Acesta este termenul folosit acolo, este termenul juridic”, a spus Valentin Ciorbea.

Reputatul profesor și-a exprimat și un mare regret.

„Astăzi am plecat de acasă spre muzeu și m-am tot uitat, poate văd un steag. Cel mai bun și mai simplu mod ca să arăți că astăzi a fost o sărbătoare în Dobrogea este să pui steaguri. Nici anul trecut nu s-au pus, nici anul acesta.”, a subliniat istoricul.

Valentin Ciorbea a mai spus că orașului Constanța îi lipsesc o serie de simboluri.

„Nu avem statuia lui Carol. Nu avem statuia lui Kogălniceanu. Nu avem statuia lui Brătianu. Nu avem o statuie a lui Remus Opreanu, ca să enumăr cei patru mari oameni care au marcat unirea Dobrogei și au canalizat drumul acesta spre modernizare și integrare”, a declarat Valentin Ciorbea.

L-am întrebat dacă avem nevoie realmente de aceste statui, dacă nu este o cheltuială prea mare sau inutilă, deși știam răspunsul.

„Credeți că Traian s-a gândit la cheltuială când a vrut să arate Romei și urmașilor că a învins un popor: Nu există monument mai important care s-a făcut la Roma legat de o bătălie. Columna lui Traian este maximul. Noi trăim și prin simboluri. În primul război mondial, în timpul ocupației puterilor centrale, bulgarii au dat jos de pe soclul statuia lui Ovidius și au demolat statuia Întregirii Dobrogei, care era în fața Tribunalului. Mi-aș dori enorm de mult ca prefectura, ca domnul președinte Țuțuianu, care este un om care se implică, să aibă în vedere și acest lucru”, a punctat Valentin Ciorbea.

Tot el a propus public, de pe vremea când era consilier local, construirea unei noi clădiri pentru Primăria Constanța.

Întreaga emisiune o puteți urmări mai jos:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FOTO. Horă dobrogeană la Școala „Gheorghe Țițeica”

mie nov. 15 , 2017
Ziua Dobrogei nu putea să treacă nesărbătorită la Școala Gimnazială nr.30 ”Gheorghe Țițeica” din Constanța. Marți, 14 noiembrie 2017, elevii claselor primare, în program de dimineață, și cei ai claselor gimnaziale, după-amiaza, au dansat hore pe muzică folclorică dobrogeană. Pași stângaci de copii au descris în ritm vesel bucuria revenirii […]
ziua dobrogei scoala gheorghe titeica (4)

V-ar putea interesa și: