Ziua Dunării 2024: 21 de ani de luptă pentru protejarea unui gigant european

Delta Dunării

În fiecare an, pe 29 iunie, cele 14 țări din bazinul fluviului Dunărea celebrează unul dintre cele mai mari sisteme fluviale din Europa. Ziua Internațională a Dunării 2024 marchează cea de-a 21-a ediție anuală. Durabilitatea evenimentului evidențiază contribuția semnificativă a fluviului la economia, mediul și cultura regiunii, conform www.danubeday.org.

Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state riverane Dunării, cu scopul de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea acestui fluviu european în fața unor amenințări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundații) și poluările accidentale. De obicei, în zonele din apropierea malurilor Dunării se organizează festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative și de divertisment.

În anii 2020 și 2021, sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării a respectat restricțiile de siguranță impuse de pandemie, organizând evenimente online. Din 2022, evenimentele în aer liber au revenit în mai multe țări dunărene. Tema din 2024, „Păstrați Dunărea Albastră”, este aceeași ca cea din 2023 și este inspirată de al patrulea studiu comun al Dunării (JDS4), unul dintre cele mai ample eforturi de monitorizare a apelor de suprafață din lume. Descoperirile JDS4, publicate pentru prima dată în 2021, au fost diseminate în bazinul Dunării pentru a informa publicul cu privire la calitatea apei de-a lungul fluviului și a afluenților săi majori.

În anii 2021 și 2022, Ziua Internațională a Dunării a avut ca motto „Descoperă Dunărea!”. În 2020, tema a fost „#DiscoverDanube online!”. În 2019, tema a fost „Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!” („Get active for a healthier Danube!”). Ziua Dunării 2019 a marcat sărbătorirea râurilor mai sigure după 25 de ani de cooperare internațională inovatoare în regiune. Festivalurile și activitățile educaționale organizate de-a lungul malurilor Dunării au adus un omagiu fluviului, popoarelor sale și progreselor realizate în aproape trei decenii de acțiune și cooperare.

Ziua Dunării simbolizează solidaritatea între popoarele care împart acest bun comun, indiferent de diferențele culturale și istorice, având un obiectiv comun: responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat pe 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare pentru guverne, organizații neguvernamentale, instituții de cercetare și industrie, și este marcat la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene sub auspiciile ICPDR.

Oficiali din statele situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Slovacia, Slovenia și Ucraina) și din partea Comisiei Europene au semnat documentul, subliniind necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenția a fost semnată de Bosnia și Herțegovina, Serbia și Muntenegru. România este depozitarul Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, marcând zece ani de la semnarea Convenției.

În România, cele 11 administrații ale Bazinului Apelor Dunării organizează în luna iunie reuniuni speciale dedicate Zilei Dunării. Se desfășoară întâlniri speciale în cadrul Comitetelor de Bazin la toate cele 11 Administrații Bazinale de Apă. Alte evenimente pentru copii și publicul general au ca scop conștientizarea importanței Dunării și a afluenților săi.

Dunărea este principalul fluviu european, aducând numeroase beneficii economice țărilor riverane și, împreună cu afluenții săi, formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol crucial în contextul politic, social, economic și cultural pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est. Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunărea, traversează Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. De la izvoarele sale din Munții Pădurea Neagră din Germania până la vărsarea în Delta Dunării, fluviul parcurge 2.845 km, fiind o sursă vitală de apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru peste 115 milioane de locuitori ai regiunii. Comunitățile riverane se implică activ în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive și de recreere pentru protejarea acestui fluviu unic în Europa.

Format în urmă cu milioane de ani, Dunărea este cel mai mare fluviu european care curge de la vest la est, fiind pe locul 28 ca debit în clasamentul mondial al râurilor. La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea creează una dintre cele mai mari și mai bine conservate zone umede din Europa: Delta Dunării, cu peste 5.000 de specii de plante și animale, conform Administrației Naționale „Apele Române”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Plajă de fițe cu coșuri de gunoi improvizate și fără toalete

sâm iun. 29 , 2024
Există pe litoralul românesc plaje în care s-a investit mult și care se pot compara cu ele din Europa. De altfel, câteva dintre ele au primit și celebra distincție Blue Flag. Nu există însă pădure fără uscături. Există, din păcate, și exemple negative. Unul dintre ele ne-a fost semnalat de […]

V-ar putea interesa și: