Un grup de aproape 40 de persoane, membri ai acelorași familii, care jefuiau bătrâni din toată țara, cu metoda ”Pomana”, a fost anihilat de procurori și polițiști.
Astăzi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor ANDREI PETRA, ANDREI AURELIA, MOCANU LĂCRĂMIOARA, GHEORGHE FLORICA, MOCANU GAROFITA, MOCANU STRUGUREL, ŞTEFAN CADOLAR, MIHAI MARIAN, ILIE WALTER-IONUŢ, MOCANU VASILICA, GHEORGHE LUMINIŢA, MECIC SPERANTA, NUŢU ION-DANIEL, MOCANU PARDALIAN, CULEA LUCIAN ZORRO, ŞTEFAN SILVER, MIHALACHE GHEORGHE-VIOREL, MECIC REMUS, STAN MIRCEA-LUCIAN, MECIC GHIOCEL, MECIC PRINŢU, ŞTEFAN VASILE, MECIC ADRIAN, GHEORGHE EUGENIA, MUSTAFA LILIANA, ANDREI SANDA, CULEA IRINA, TEODORESCU CRISTINA-VICTORIŢA, ŞTEFAN ARGENTINA, SIMION GAROFITA, GHEORGHE LOVENTICA si STAN ELENA CRENGUTA, inculpații fiind domiciliați în oraşele Constanţa, jud. Constanţa, Ploieşti, Câmpina şi Mizil, jud. Prahova, respectiv Călăraşi, jud. Călăraşi.
Fata de cei sus menționați la data de 21.09.2016, judecătorul a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, dar şi arestarea în lipsă a inculpaţilor MIHAI MARIAN, MUSTAFA LILIANA, CULEA LUCIAN-ZORO, MECIC SPERANŢA, GHEORGHE FLORICA, MOCANU GAROFIŢA, care se sustrăgeau urmăririi penale.
In sarcina acestora s-a reținut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt calificat, complicitate la furt calificat şi tentativă la infracţiunile de furt calificat, constând in aceea ca în perioada mai-septembrie 2016, au acționat in mod coordonat si organizat săvârșind un număr de 68 de tâlhării si furturi din locuinţe prin modul de operare „oferire de bunuri de pomana”.
„Aceștia le spuneau oamenilor că au venit să împartă pentru o rudă decedată produse alimentare, dar și bani. În prealabil se uitau pe lista cu întreținerea și, pentru a avea mai multă credibilitate, le ziceau victimelor că i-a trimis o vecină din bloc. După ce erau lăsați să intre în casă, le explicau bătrânilor că vor să le dea 200 de lei și îi rugau să le schimbe cei 500 de lei aflați pe tavă. Îi urmărea pe păgubiți și aflau astfel unde își țineau aceștia economiile. După ce victimele se întorceau în încăperea în care suspecții se aflau, unul dintre ei crea o diversiune. De cele mai multe ori îi ruga pe păgubiți să spună de trei ori o rugăciune. În acest timp, complicele său se furișa către locul în care se găseau banii și îi sustrăgea”, a explicat procurorul Teodor Niță, cel care a instrumentat dosarul.
Au acționat în 12 judeţe ale tării, judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinți, Cluj precum şi în mun. Bucureşti de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani, folosind violenta in cazul in care erau surprinși de victime in timpul furtului.
Valoarea totala a prejudiciului depășește 500.000 euro.
În cauza au fost luate masuri asiguratorii asupra a 11 imobile (case si apartamente), 9 autoturisme si 17 conturi bancare.