Orașul Constanța trece, de câțiva ani, printr-un adevărat genocid ecologic. Spațiul verde dispare încet, dar sigur, sub ochii noștri, iar în locul lor apar, de obicei, blocuri.
Un raport întocmit recent de către specialiștii Băncii Mondiale trage un serios semnal de alarmă. Municipiul Constanța face parte din categoria celor care au pierdut spațiu verde în ultimii ani. Dacă în 2.000 vorbeam de 18 metri pătrați pe cap de locuitor, în 2015 ajunsesem la 15 mp. Datele lor sunt culese de la Institutul Național de Statistică.
Șiți pe ce loc ne aflam în 2015, la nivel național, în clasamentul întocmit după metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor? Pe rușinosul loc 31.
Lucrurile s-au înrăutățit. Potrivit datelor cuprinse în „Planul de acțiune privind Energia Durabilă a municipiului Constanța”, publicat în octombrie 2016, suprafața scăzuse și mai mult, la numai 13 mp. Detalii AICI.
Că se poate și altfel o arată multe alte orașe. Baia Mare este un exemplu senzațional, cu o creștere de la 15 mp, adică exact cât avea Constanța, la 141 mp.
Dacă ne referim la orașe comparabile cu al nostru, vom observa aceleași diferențe dureroase. Clujul a crescut de la 10 mp în 2000 la 25 mp în 2015. Craiova a crescut de la 34 mp la 39. Cel mai prost în țară stă, culmea, Brașovul, cu numai 6 mp, dar să nu uităm că vorbim totuși de un oraș aflat, la propriu, la poalele muntelui.
Normele europene recomandă o suprafață de spațiu verde de 25 mp pentru fiecare locuitor.
„Pentru a fi siguri că un număr maxim de cetățeni vor avea acces la spații verzi este necesară, în multe cazuri, crearea de parcuri la nivel metropolitan – mai ales în cazurile unde centrele orașelor nu au pământ care poate fi convertit în arii înverzite”, spun specialiștii Băncii Mondiale.
În Constanța nu a existat acest interes, ci mai degrabă o frenezie a distrugerii a tot ceea ce înseamna verde. Exemplul City Mall, construit și extins în parc, este cel mai bun exemplu.
Vă recomandăm și: CITY PARK MALL – 100% mall, 0% parc
Și mai recent, s-a construit pe spațiile verzi ori s-au tăiat copaci, fie pentru că nu dădeau bine în cadru într-un film american, fie pentru a amenaja sensuri giratorii pentru mall-uri construite în mijlocul orașului.
Mai mult, primăria nu a dorit (îmi asum ce spun) să întocmească nu registru al spațiilor verzi, care ar fi oprit această barbarie. Primarul Decebal Făgădău mi-a spus că nu au existat resursele necesare pentru acest lucru. Evident că dintr-un buget care ajunge și la 800 de milioane de lei se pot găsi câteva sute de mii, unul sau două milioane, dacă e cazul, pentru acest registru. Registrul este ca un fel de cadastru care cuprinde toți copacii, tot spațiul verde. Odată întocmit, nu mai poate fi tăiat nimic atât de ușor ca în prezent.
Îmi aduc aminte și acum de conferința de presă susținută de șefii PSD, înainte de alegeri. Iată ce spunea Gheorghe Donțu, proaspăt reîntors în partid de la ecologiști.
„Vă garantez eu că dacă mâine primarul PSD câștigă alegerile, de poimâine vă garantez eu că niciun metru pătrat de iarbă nu va mai fi defrișat. Vă garantez eu. Niciun metru pătrat de iarbă nu va mai fi defrișat.”, a spus Gheorghe Donțu.
De acord cu el a fost chiar și șeful PSD, Felix Stroe, care a remarcat, la rândul său, lipsa spațiului verde din oraș.
„Nu că nu va mai dispărea niciun metru pătrat de iarbă, trebuie să reînființăm niște milioane de metri pătrați de iarbă”, a spus acesta.
Declarațiile audio le puteți auzi dacă dați click pe „play”, mai jos:
Nu avem rapoarte oficiale pentru ultimul an. Veste bună este că la registrul spațiilor verzi se lucrează. Veste proastă este că va fi gata, probabil, peste circa doi ani. Ce este sigur este că între timp s-au mai tăiat copaci și că nu a apărut niciun parc nou.
PS. Mă tot întreb de ce clujenii trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât constănțenii. Salariile mai mari cu 25% și sistemul medical mai bun sunt argumente, dar și spațiul verde poate fi unul.
Un text de Cristian Hagi